Platomin historia – tekemässä mahdottomasta mahdollista

Platom perustettiin vuonna 1998, mutta todellisuudessa sen juuret vievät ajassa paljon kauemmas. Yrityksen perustaja Kalevi Puukko on toiminut ydinvoiman parissa työhistoriansa alkuajoista lähtien. Hän työskenteli ensin ydinvoimalaitoksessa Ruotsissa ja sen jälkeen ydinvoimatyömaalla Suomen Loviisassa. 1980-luvun alussa syntyi insinööritoimisto Rejlers, jossa tehtiin mm. ydinvoimalaitosten putkistosuunnittelutöitä.

26.4.1986 tapahtui jotakin, mikä kaatoi kaiken. Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus on edelleen tähän päivään mennessä tuhoisin ydinvoimalaonnettomuus, joka johtui vakavista puutteista laitoksen suunnittelussa, käytössä ja valvonnassa. Tšernobylin vuoksi Rejlersissä etsittiin liiketoiminnalle uutta suuntaa, jonka avulla selvittiin myös 90-luvun alkua runnoneesta lamasta. Puukko ei voinut kuitenkaan unohtaa ydinvoima-alaa, joten hän irrottautui Rejlersistä ja perusti Platomin vuonna 1998.

Miksi ydinvoima?

Kalevia oli aina kiehtonut asioiden tekeminen kunnolla. Ydinvoima-alalla täytyy olla täysin varma siitä mitä tehdään, eikä siellä ole varaa virheille. Kalevi kertoo innostuneensa siitä ajatuksesta, että valmiita ratkaisuja ei ollut. Ne piti kehittää itse ja näin Platomilla myös tehtiin.

Platomin alkutaival ei ollut pienelle insinööritoimistolle helppo. Käytännössä kaikki aloitettiin muutaman työntekijän voimin puhtaalta pöydältä. Vastaanotto oli haasteellinen, koska ydinvoimaloilla itsellään oli hyvin vahvat omat tekniset resurssit. Alkuvuodet Platom toimi Ruotsin markkinoilla, kunnes 2000-luvun puolivälissä siirryttiin myös Suomeen. Matkan varrelle on mahtunut monia haasteita, mutta myös huippuosaamista esimerkiksi ydinpolttoaineen käsittelyssä. Vaikka uusien ratkaisujen kehittämisessä ei ole aina onnistumistakeita, rohkean innovatiivisuuden avulla meille on kehittynyt alan vaatimustasoa vastaavaa syvempää erityisosaamista.

Muutosvoimaa sukupolvelta toiselle

2010-luvulla tehty sukupolvenvaihdos oli merkittävä askel Platomille, kun yhtiön johtoon astui Kalevin poika, Miika Puukko. Miika onnistui tuomaan yritykseen rohkeutta ja uusia ideoita, jotka olivat välttämättömiä Platomin kasvun kannalta. Platomin vahvuus onkin alusta lähtien ollut sen ihmisissä. On ensiarvoisen tärkeää, että jokainen Platomilla työskentelevä henkilö kokee, että täällä kannattaa työskennellä ja tulee kohdelluksi sen mukaisesti.

Tänä päivänä Platomia tarvitaan ratkaisemaan ydinvoima-alan haastavimpia tehtäviä. Meistä on kasvanut kansainvälinen ydinvoiman vaatimusmäärittelyyn erikoistunut asiantuntijatiimi. Meitä innostaa ja motivoi hyvinvointiyhteiskunnan energiantuotannon ylläpitäminen vähäpäästöisellä tavalla.

Vaikka yrityksen alkuvuodet eivät olleet helppoja, koemme että matkamme on vasta alussa. Meidän suomalaisten sinnikkyys ja periksiantamattomuus kantoivat vaikeidenkin aikojen yli tähän päivään, missä Platom nyt on. Me olemme tekemässä mahdottomilta tuntuvista asioista mahdollisia. Luomme mielenrauhaa niin asiakkaillemme kuin tuleville sukupolville.