Nuoren asiantuntijan polku ydinvoima-alalla – Matias Aerikkala rakentaa tulevaisuuden energiaa
Julkaistu 20.05.2025

25-vuotias sähkö- ja automaatiotekniikan insinööri, Matias Aerikkala, työskentelee Platomilla projekti-insinöörin tehtävissä. Eurajoelta kotoisin oleva Matias on palannut juurilleen muutaman mutkan kautta – ja löytänyt ydinvoima-alalta sekä ammatillisen kodin että jatkuvaa oppimista tarjoavan työympäristön.
Tekninen ala kutsui jo varhain
Matias tiesi jo varhain suuntaavansa jatko-opinnot tekniselle alalle. Peruskoulun jälkeen lukion ja ammattikoulun välinen valinta ratkesi mahdollisuuteen suorittaa kaksoistutkinto: hän pääsi Kokemäelle opiskelemaan sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkintoa samalla, kun kirjoitti ylioppilaaksi. Ala alkoi tuntua omalta jo ammatillisten opintojen aikana, ja siirtyminen ammattikorkeakouluun tuntui luonnolliselta jatkumolta.
– Sähkö- ja automaatioala kuulosti monipuoliselta ja kiinnostavalta. Siinä saa yhdistää teoriaa ja käytäntöä, ja työtehtävät vaihtelevat laajasti eri toimialoilla, Matias kertoo.
Insinööritutkinto syntyi neljässä vuodessa Satakunnan ammattikorkeakoulussa, Porissa. Kesätyöt ohjasivat hänen polkunsa ydinvoiman maailmaan.
Kohti Olkiluotoa ja ydinalan osaamista
Kesätyöt veivät Matiaksen Olkiluotoon vuonna 2021, jossa hän työskenteli sähkökunnossapidon tehtävissä OL1- ja OL2-laitosyksiköillä.
– Halusin kokeilla jotakin uutta. Ydinvoimalan työympäristö ja toimintatavat olivat aivan omanlaisensa maailma, joka teki minuun vaikutuksen, Matias muistelee.
Kesät Olkiluodossa toivat mukanaan arvokasta kokemusta, ja myöhemmin samassa ympäristössä syntyi myös hänen opinnäytetyönsä. Kunnossapitotyössä kertyi laajaa ymmärrystä siitä, mitä kaikkea turvallinen ja jatkuva laitostoiminta vaatii – ja miten tarkasti asiat on suunniteltava.
Uran käännekohta lounaan äärellä
Valmistumisen kynnyksellä Matias oli jo kääntämässä katsettaan uusiin suuntiin. Seuraava työpaikkakin oli jo ajatuksissa, kun kaksi merkityksellistä keskustelua saivat hänet harkitsemaan valintojaan uudelleen: työhaastattelut Platomin Janne Valkosen ja Kirsi Hassisen kanssa.
– Erityisesti Kirsin kanssa käyty keskustelu Eurajoen pizzeriassa jäi mieleen. Johtamisen ihmisläheisyys, organisaation matala hierarkia ja työn vaihtelevuus tuntuivat oikealta, Matias kuvailee.
Platomilla Matias aloitti projekti-insinöörinä, ja on nopeasti päässyt sukeltamaan projektityön moniin osa-alueisiin. Suurin osa tehtävistä liittyy automaatiotekniikkaan, mutta myös yleiset projektinhallintaan liittyvät tehtävät ovat osa arkea.
Porukan nuorimman näkökulma
Projektityö on erilaista kuin aiempi kunnossapitotyö – itsenäisyys on lisääntynyt ja vastuu kasvanut. Vaikka työtä tehdään paljon etänä, yhteisöllisyyteen panostetaan tietoisesti. Platomilla hän arvostaa erityisesti ikäjakauman tuomaa monipuolisuutta.
– Etätyö ja Teams-palaverit eivät tunnu vierailta – ne ovat olleet arkea jo opiskeluajoista asti. Armeijankin kävin korona-aikana, joten muutoskyky on tullut mukaan siinä sivussa, Matias toteaa hymyillen.
– Meillä nuoremmat oppivat kokeneemmilta – ja niin sanottu hiljainen tieto, jota asiantuntijat jakavat, on korvaamatonta. Yhteinen tahtotila on auttaa kollegaa onnistumaan.
Uransa alkuvaiheessa olevia Matias kehottaa olemaan utelias ja rohkea. Kaikki ei loksahda kohdalleen heti – ja juuri siksi kannattaa kokeilla monipuolisesti kaikenlaista.
– Oman alan löytäminen saattaa viedä aikaa. Erilaiset työtehtävät ja työpaikat opettavat – ja jokainen kokemus vie eteenpäin, vaikka suunta ei olisi heti selvä.
Metsästä vastapainoa ja motivaatiota työelämään
Työn vastapainoksi Matias hakeutuu mielellään metsään. Hän on oman alueensa aktiivinen metsästysporukan jäsen ja iloitsee siitä, että mukaan on saatu lisää nuoria jäseniä.
– Viikonloput kuluvat usein muualla kuin kotona. Kesäisin osallistun alueen tapahtumiin, ja syksyisin aika kuluu hirvimetsällä. Pari pakastinta täynnä marjoja ja riistaa kertoo jo aika paljon, Matias naurahtaa.
Vapaa-aika auttaa pitämään työn ja levon tasapainossa. Asiakkaan toimitiloissa työskentely rytmittää viikkoa niin, ettei konetta tule avattua enää iltaisin kotona.
Tulevaisuuden suunnitelmat
Matias on edelleen matkalla oman osaamisalueensa tarkempaan määrittelyyn. Hän kertoo nauttivansa työtehtävien vaihtelevuudesta, mutta toivoo ajan mittaan löytävänsä erityisalueen, johon voisi syventyä syvemmin – ehkä jopa sellaisen, johon muilla ei vielä ole suoraa suuntausta.
– Toiveena on kasvaa kokemuksen myötä ja sen myötä ottaa myös enemmän vastuuta. Työn parhaat puolet liittyvät uuden oppimiseen ja siihen, että mikään projekti ei ole täysin samanlainen kuin toinen.
Hiljattain Matias suoritti YJK-kurssin (ydinturvallisuus- ja ydinjätehuoltokurssi. joka avasi jälleen uuden näkökulman alaan – ja toi lisää työkaluja tulevaisuuden projekteihin.