Luvitusblogi #6 Johtamisjärjestelmät ja vaatimustenhallinta

Julkaistu 07.10.2024

Ydinvoima-alan johtamisjärjestelmät

Ydinvoima-alan toimijan näkökulmasta johtamisjärjestelmä on tärkeässä roolissa, sillä sen tulee täyttää alan erityisvaatimukset ja ennen kaikkea mahdollistaa turvallinen ja laadukas toiminta.

Ohjeessa YVL A.3 (Turvallisuuden johtaminen ydinalalla, 15.3.2019) esitetään turvallisuuden ja laadunhallinnan yleiset vaatimukset, jotka vaikuttavat johtamisjärjestelmien sisältöön.

Turvallisuus on asetettava etusijalle kaikessa toiminnassa. (YVL A.3)

Ohjeen YVL A.3 mukaan turvallisuudelle tärkeitä tuotteita tai niihin liittyviä palveluita toimittavalla taholla on oltava hyväksytysti sertifioitu (esim. standardi ISO 9001 tai ISO 19443) tai kolmannen osapuolen riippumattomasti arvioima johtamisjärjestelmä. Johtamisjärjestelmä voidaan toteuttaa erilaisilla toimintaprosesseilla.

Ohjeen vaatimukset koskevat soveltuvin osin luvanhaltijoiden lisäksi myös suunnittelu- ja asiantuntijaorganisaatioita, laite- ja materiaalivalmistajia sekä muita turvallisuuden kannalta tärkeitä toimittajia. Jos tuote tai palvelu kohdistuu turvallisuusluokkiin 1 tai 2, toimittajan johtamisjärjestelmän on täytettävä ohjeen YVL A.3 johtamisjärjestelmää koskevat vaatimukset.

Yksi olennainen vaatimus on, että organisaatiolla on oltava integroitu johtamisjärjestelmä, jossa asiat saavat sen huomion, joka niiden turvallisuusmerkityksen huomioiden on perusteltua. Johdon on omalla toiminnallaan osoitettava turvallisuuden tärkeys ja sitoutumisensa sen jatkuvaan parantamiseen.

Turvallisuuskulttuuri on tärkeä osa ydinvoima-alalla toimivien tahojen johtamisjärjestelmää. Johtamisjärjestelmän on tuettava hyvän turvallisuuskulttuurin tavoitteellista kehittämistä. Platomilla johto korostaa turvallisuuskulttuurin merkitystä päivittäisessä toiminnassa. Platomin asiantuntijat ovat kouluttaneet myös muita alalla toimivia yrityksiä turvallisuuskulttuurin alueella. Turvallisuus on nostettu lisäksi yhdeksi yrityksen arvoista sekä tunnistettu, että turvallisuudella tarkoitetaan muutakin kuin ydinturvallisuutta; muun muassa sosiaalista ja taloudellista turvallisuutta sekä henkilöiden hyvinvointia.

Projektikohtaiset auditoinnit

Johtamisjärjestelmiin olennaisena osana kuuluvat auditoinnit (ulkoiset/sisäiset), joista Platomilla on monipuolista kokemusta.

Tyypillisesti vaativimmissa projekteissa tai muutostöissä asiakas (luvanhaltija/-hakija, alihankkija) toteuttaa erillisen toimittajakohtaisen auditoinnin, jonka tavoitteena on varmistaa ydin- ja säteilyturvallisuusvaatimusten täyttyminen toimittajan toiminnassa. Auditoinnin tuloksena voi tulla esiin johtamisjärjestelmän parannustarpeita, mikä on tuttua ISO 9001 -sertifiointiprosessin läpikäyneelle organisaatiolle.

Auditoijan kokemuksella ja osaamisella on merkitystä sille, mitä asioita auditoinneissa tarkastellaan ja painotetaan, jolloin myös havainnot saattavat vaihdella auditointien välillä. Esimerkiksi laite- ja/tai materiaalivalmistajan auditoinnissa on tärkeää tarkastella materiaalipoikkeamien käsittelyprosessia, kuinka tuotteelle asetetut vaatimukset siirtyvät itse tuotteeseen, kuinka poikkeavat tuotteet ohjataan tuotannossa tai miten valmiin tuotteen vaatimustenmukaisuus osoitetaan.

Platomilla on useampi sertifioitu laadunhallintajärjestelmän auditoijan/johtavan auditoijan pätevyyskoulutuksen (ISO 9001) suorittanut asiantuntija. Platomin auditoijat ovat suorittaneet erilaisia ydinvoima-alalla toimivien toimittajien ja valmistajien auditointeja sekä Suomessa että ulkomailla.

Platomilla on useita Lead Auditor -sertifioituja asiantuntijoita.

Platomilaiset Maria Nordlund ja Toivo Kivirinta ovat sertifioituja Lead Auditoreja.

Johtamisjärjestelmän jatkuva parantaminen

Johtamisjärjestelmän jatkuva parantaminen ja itsearviointi (mm. sisäiset auditoinnit ja johdon katselmoinnit) ovat ensiarvoisen tärkeitä. Organisaation halu parantaa suoritustaan ja henkilöstön tahto oppia kokemuksista, myös onnistumisista, ovat avainasemassa pyrittäessä huippusuorituksiin. Lisäksi projektikohtaiset auditoinnit voivat edellyttää ja toisaalta myös mahdollistaa johtamisjärjestelmän kehittämistä. Esimerkiksi Fennovoima-hankkeessa Platom oli mukana hankkeeseen osallistuvien toimittajien kouluttamisessa (mm. turvallisuuskulttuurikoulutukset) sekä heidän johtamisjärjestelmiensä kehittämisessä vastaamaan alan ja asiakkaiden vaatimuksia.

Kokemuksemme mukaan monilla toimintansa vakiinnuttaneilla toimijoilla toimintatavat ovat kunnossa ja toiminnan laatu on korkealla tasolla. Haasteita saattaa aiheuttaa se, että toimija ei tunne ydinvoima-alan projektien vaatimuksia (esim. YVL-ohjevaatimukset). Vaatimuksista tulee ymmärtää niiden tarkoitus ja se, kuinka yrityksen johtamisjärjestelmä ja toimintaprosessit vastaavat projektiin kohdistuviin vaatimuksiin. Ydinvoima-alan vaatimusten täyttyminen voidaan kuvata projektikohtaisessa laatusuunnitelmassa ilman, että johtamisjärjestelmään tehdään merkittäviä muutoksia.

Platomilla on pitkä kokemus projektien laatusuunnitelmien kehittämisestä ja laatimisesta. Platomin asiantuntijat voivat auttaa asiakasta ymmärtämään mitä ydinvoima-alan vaatimukset tarkoittavat ja kuinka niihin tulee vastata, jotta luvanhaltija/-hakija sekä lopulta viranomainen hyväksyvät toimittajan suunnittelu- ja valmistusprosessin.

Vaatimustenhallinta

Ohjeen YVL B.1 mukaan vaatimustenhallintaa varten on oltava määritellyt ja tarkoituksenmukaiset prosessit. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että toimittajan tulee suunnitella ja kuvata vaatimustenhallintaprosessi johtamisjärjestelmäänsä. YVL-ohjeet eivät esitä suoraan, mikä tietojärjestelmä tai tapa vaatimustenhallintaa varten tulisi valita, vaan antavat toimittajalle vapauden valita.

On olemassa erilaisia tapoja toteuttaa vaatimustenhallintaa. Vaatimustenhallinnan laajuus ja toteutustapa kannattaa ottaa huomioon sitä suunniteltaessa ja toteuttaessa. Turvallisuusmerkitykseltään vähäisemmälle projektille voi esimerkiksi taulukkopohjainen seuranta olla riittävä, kun taas turvallisuuden kannalta merkittävissä projekteissa, joissa vaatimuksia on paljon, vaatimustenhallintaan erikoistunut tietojärjestelmä voi olla paras tapa huolehtia vaatimustenhallinnasta.

Platomilla on käytössä Polarion, minkä etuihin voidaan lukea tietty ketteryys. Asiantuntijoillamme on kokemusta myös Doors-järjestelmän käytöstä. Platomilla on lisäksi kokemusta taulukkomuotoisesta vaatimustenhallinnasta. Neuvomme mielellämme asiakkaitamme valitsemaan parhaan toteutuksen heidän tarpeeseensa.

Lisää onnistuneen automaatioprojektin vaatimustenhallinnan menettelyiden kehittämisestä voit lukea blogitekstistämme: Advanced requirement management – What is required? – Platom

YVL-ohjeiden vaatimukset voivat joskus hämmentää etenkin uutta ydinvoima-alan toimijaa. Useat vaatimukset ovat tekstiasunsa perusteella kirjoitettu koskemaan ensisijaisesti ydinlaitoksen luvanhaltijaorganisaatioita. Vaatimukset ulottuvat kuitenkin myös toimitusketjuun ja esimerkiksi palveluita tai järjestelmiä toimittaville yrityksille (myös muissa kuin turvallisuusluokissa 1 ja 2). Yleisimpiä projekteja koskettavia YVL-ohjeita ovat A.3, B.1 sekä kyseessä olevalle laitteelle tai rakenteelle liittyvät YVL E-sarjan ohjeet.

Kokemuksesta on suuri hyöty vaatimusten käytännön merkitystä haettaessa. Platomin asiantuntijoilla on laajamittainen kokemus sekä ydin- että säteilyturvallisuuden vaatimusten täyttämisestä käytännössä, mikä on vaativissa ydinvoimaprojekteissa arvokasta.

Platom on viime vuosina panostanut vaatimustenhallinnan kehittämiseen. Osana monivuotista kehitysprojektiamme olemme käsitelleet YVL-ohjeiden vaatimuksia luokitellen niitä siten, että tunnistamme helpommin, mitkä niistä ovat kulloinkin oleellisia. Samalla olemme ottaneet käyttöön uuden vaatimustenhallintajärjestelmän (Polarion) ja luomme puitteet sille, miten toteutamme järjestelmällisen vaatimustenhallinnan toimiessamme oman johtamisjärjestelmämme mukaisesti.

Yhteenveto

Tämän artikkelisarjan tavoitteena on lisätä lukijan ymmärrystä ydinvoima-alan luvituksesta, johtamisjärjestelmistä ja vaatimustenhallinnasta. Artikkeleissa on käsitelty erilaisia viranomaisaineistoja ja -hyväksyntöjä laitostasolta laitetasolle, luvitussuunnittelua unohtamatta. Artikkelisarja etenee ylätasolta kohti yksityiskohtaisempia kokonaisuuksia.

Ensimmäinen osa on yleiskuvaus ydinenergia-alan viranomaisaineistoista ja hyväksynnöistä Suomessa. Suomessa ydinenergian käyttö on tarkasti säänneltyä: muun muassa yksin YVL-ohjeissa on asetettu yli kuusi tuhatta yksityiskohtaista turvallisuusvaatimusta. Projektien onnistumisen kannalta on keskeistä tunnistaa ja suunnitella tarvittavat hyväksynnät ja niiden edellyttämät aineistot aikaisessa vaiheessa.

Toisessa osassa kerrotaan ydinlaitoksen luvitusprosessista ja turvallisuuden osoittamisesta laitostasolla, mitä vaiheita siihen kuuluu ja millaisia aineistoja eri vaiheissa tulee laatia. Näistä kenties tärkeimpiä ovat turvallisuusseloste (PSAR ja FSAR), periaatesuunnitelma (PES) ja turvallisuusanalyysit. Niiden avulla osoitetaan ja ylläpidetään tietoa siitä, miten ydinvoimalaitoksen turvallisuustoiminnot toteutuvat kaikissa suunnittelun perustana olevissa tilanteissa.

Kolmannessa osassa edetään ydinlaitostasolta järjestelmätasolle. Artikkelissa tuodaan esiin se, millaisia aineistoja järjestelmätasolla laaditaan. Järjestelmätasolla yhteenvetodokumenttina toimii ennakkotarkastusaineisto, jonka tarkoituksena on kuvata ja esittää järjestelmän vaatimustenmukaisuus.

Neljäs artikkeli käsittelee laitetason luvitus- ja kelpoistusaineistoja mekaanisten laitteiden ja rakenteiden sekä sähkö- ja automaatiolaitteiden näkökulmista. Näitä aineistoja laaditaan silloin, kun suunnitellaan yksittäisiä laitteita ja rakenteita tai uusitaan niitä.

Viides osa luo katsauksen luvituksen suunnitteluun ja luvitussuunnitelman keskeisiin asioihin. Fiksu luvitussuunnittelu säästää parhaimmillaan merkittäviä määriä asiantuntijoiden työaikaa.

Kuudes osa käsittelee ydinvoima-alalla toimiville yrityksille olennaisia asioita, kuten johtamisjärjestelmät, toimittaja-auditoinnit ja vaatimustenhallinta.

Toivomme, että artikkelisarjasta on hyötyä ydinvoima-alalla toimivalle yritykselle. Teema on jatkuvasti kehittyvä ja syvällinen, ja jotkin asiat voivat olla tulkinnanvaraisia. Siksi kokemuksesta on hyötyä. Platom neuvoo mielellään alalla toimivia tai alalle pyrkiviä yrityksiä kehittämään toimintaansa ydinvoima-alan vaatimuksia vastaavaksi, joten ota rohkeasti yhteyttä!