Luvitusblogi #4 Laitetaso

Julkaistu 19.09.2024

Kelpoistamalla kelpo komponentti

Ydinvoima-alalla luvitus- ja kelpoistusaineistot jaetaan totutusti kolmelle tasolle: laitos-, järjestelmä- ja laitetaso. Tässä artikkelissa tutustutaan laitetason aineistoihin. Laitetason luvitus- ja kelpoistusvaatimukset esitetään YVL-ohjeiden E-sarjassa, esimerkiksi vaatimukset venttiilien ja pumppujen suunnittelulle, valmistukselle, asennukselle, käyttöönotolle, käytölle, kunnonvalvonnalle ja kunnossapidolle on esitetty ohjeissa YVL E.8 ja YVL E.9, ja ydinlaitosten sähkö- ja automaatiolaitteita sekä kaapeleita koskevia yksityiskohtaisia turvallisuusvaatimuksia sekä STUKin valvontaan ja tarkastuksiin liittyvät menettelyt on kuvattu ohjeessa YVL E.7.

Säteilyturvakeskuksen (STUK) mukaan ”Kelpoistuksella tarkoitetaan YVL-ohjeissa yleensä samaa kuin kelpuutuksella. Kelpuutuksella tarkoitetaan objektiiviseen näyttöön perustuvaa varmistumista siitä, että tiettyä käyttöä tai soveltamista koskevat vaatimukset on täytetty.” Muualla kuin Suomessa kelpoistus mielletään usein ympäristöolosuhteisiin liittyväksi kelpoistamiseksi, mutta Suomessa kelpoistamisella tarkoitetaan laajempaa kokonaisuutta. Tämä on hyvä huomioida varsinkin ulkomaalaisten toimittajien ja valmistajien kanssa työskenneltäessä.

Mekaaniset laitteet ja rakenteet

Mekaanisten laitteiden ja rakenteiden osalta vaatimustentäyttyminen osoitetaan rakennesuunnitelmilla. Rakennesuunnitelma voidaan laatia kahdessa osassa, valmistuksen rakennesuunnitelma ja asennuksen rakennesuunnitelma, mutta ne voidaan myös yhdistää yhdeksi rakennesuunnitelmaksi. Rakennesuunnitelman sisältövaatimukset on esitetty mekaanisiin laitteisiin ja rakenteisiin liittyvissä E-sarjan ohjeissa (mm. YVL E.3, YVL E.6, YVL E.8 ja YVL E.9). Rakennesuunnitelmat tarkastaa ja hyväksyy STUK tai auktorisoitu tarkastuslaitos (AIO) YVL-ohjeissa esitetyn tarkastusaluejaon mukaisesti; yleistäen STUK tarkastaa korkeimman turvallisuusluokan laitteet ja rakenteet, AIO alempien turvallisuusluokkien laitteet. On hyvä huomata ja muistaa, että STUK tarkastaa ja hyväksyy kaikkien (turvallisuusluokitellut ja luokan EYT) painelaitteiden aineistot. Painelaitteiden ja putkistojen vaatimukset on esitetty ohjeessa YVL E.3.

Mekaanisten laitteiden valmistajalle tulee hakea erillinen valmistajahyväksyntä, jos laitteiden käyttökuntoisuuden kannalta merkityksellisten osien valmistuksessa tai asennuksessa käytetään erikoisprosesseja. Vaatimukset hyväksymis- ja valvontamenettelyihin esitetään ohjeessa YVL E.3. Muiden valmistajien hyväksyttävyys arvioidaan rakennesuunnitelman yhteydessä valmistajaselvityksen avulla. Myös rakennemateriaali on hyväksytettävä ohjeen YVL E.3 mukaisesti, jos rakennemateriaali ei perustu yleisesti Suomessa tunnettuun materiaalistandardiin.

Mekaanisille laitteille ja rakenteille suoritetaan rakennetarkastukset sekä valmistuksen että asennuksen jälkeen. Valmistuksen rakennetarkastuksella on saatava näyttö siitä, että laitteen materiaalit, valmistus, rakenteet ja toiminta ovat rakennesuunnitelmien mukaiset. Venttiilin (valmistuksen) rakennetarkastuksen on oltava hyväksytysti tehty ennen venttiilin asentamista. Asennuksen rakennetarkastuksella selvitetään asennuksen tulosaineiston hyväksyttävyys sekä tehdään tarkastukset hyväksytyn tarkastussuunnitelman laajuudessa. Lisäksi rakennetarkastuksessa on saatava näyttö siitä, että venttiilin asennustyö ja asennustyön laadunvalvonta on tehty asennuksen rakennesuunnitelman mukaisesti. (Asennuksen) rakennetarkastuksen on oltava hyväksytysti tehty ennen venttiilin käyttöönottotarkastusta.

Sähkö- ja automaatiolaitteet

Turvallisuusluokiteltujen sähkö- ja automaatiolaitteiden (ml. ohjelmistot, säteilymittauslaitteet ja kaapelit) soveltuvuuden osoitus edellyttää sekä alustavan että lopullisen soveltuvuusarvion laatimista. Soveltuvuusarviot voidaan yhdistää yhdeksi dokumentiksi, mikäli laitteen kelpoistukseen ei liity tyyppihyväksyntää, ohjelmistoarvioita, testejä tai tehdaskokeita ja soveltuvuusarvio voidaan laatia suoraan laitevalintaprosessin yhteydessä. Normaaleihin käyttöolosuhteisiin asennettavista, sarjavalmisteisista asennustarvikkeista ei tarvitse laatia soveltuvuusarvioita. Soveltuvuusarvioita saa tehdä vain asiantuntija, joka tuntee laitteen käyttöpaikan vaatimukset. Sähkö- ja automaatiolaitteiden kelpoistusvaatimukset (mm. soveltuvuusarvioiden sisältövaatimukset) on esitetty pääsääntöisesti ohjeessa YVL E.7.

Alustavan soveltuvuusarvion yhteydessä STUKille toimitetaan laitteen vaatimusmäärittely sekä laatu- ja kelpoistussuunnitelmat, ellei asioita ole käsitelty jo järjestelmätason eli ennakkotarkastusaineiston yhteydessä. Kelpoistussuunnitelma on välttämätön laitteen hyväksymiseksi, koska se sisältää suunnitelman kelpuutuksessa tarvittavasta aineistosta, arvioista, testeistä ja dokumentaatiosta sekä etenemissuunnitelman aikatauluineen ja riippuvuuksineen.

Turvallisuusluokan 2 laitteiden lopullisen soveltuvuusarvion yhteydessä esitetään kelpoistustoimenpiteiden hyväksyttävyyden riippumaton arviointi. Lisäksi turvallisuusluokan 2 laitteiden kelpoistuksen osana tulee tehdä vaatimusmäärittelyn tarkastus, jolla osoitetaan, että tuotteen vaatimukset ovat yhdenmukaiset ylemmän tason vaatimusten kanssa.

Tietyille turvallisuusluokan 2 laitteille ja kaapeleille sekä onnettomuusolosuhteisiin kelpoistettaville osille (ohjeen YVL B.1 vaatimuksen 5214 instrumentointi ja ohjeen YVL C.6 vaatimuksen 402 ja 402a säteilymittalaitteet) vaaditaan tyyppihyväksyntä. Tyyppihyväksyntää vaativat laitteet on listattu ohjeen YVL E.7 vaatimuksessa 569.Tyyppihyväksyntäprosessi edellyttää kolmannen osapuolen arviointia laitteen suunnittelun, toteutuksen ja ympäristöolosuhdekestoisuuden osalta. Arvioinnin perusteella kolmas osapuoli laatii tyyppihyväksyntätodistuksen.

Jos sähkö- ja automaatiolaitteeseen on asennettu kiinteästi turvallisuusluokiteltu painelaite tai laitteessa on painelaiterajapinta, sen suunnittelu, valmistus, asennus ja valvonta tulee toteuttaa ohjeen YVL E.3 mukaisesti. Sähkömekaanisten, turvallisuusluokan 2 ja ei-sarjavalmistesten laitteiden voimaa siirtävien tai kuormaa kantavien osien ja rakenteiden lujuuslaskelmat ja valmistuksen aikaisten tarkastusten kattavuus on osoitettava. Lisäksi turvallisuusluokiteltujen pyörivien sähkökoneiden ja sähkömekaanisten venttiilitoimilaitteiden mekaanisista rajapinnoista on tehtävä toimintakykyanalyysi ohjeiden YVL E.8 ja YVL E.9 mukaisesti.

KELPO-projekti

Suomen ydinvoimaloissa käytettyjen komponenttien kelpoisuuteen liittyvä kehityshanke, KELPO-projekti, käynnistettiin Fortumin, Teollisuuden Voima Oyj:n ja Fennovoiman toimesta vuonna 2018. KELPO-projektin päätehtävänä oli hankintojen luvitus- ja hyväksyntämenettelyjen uudistaminen. Lisäksi tavoitteeksi määritettiin laajan toimittajaverkoston varmistaminen ja sarjavalmisteisten, standardoitujen laitteiden ja komponenttien parempi hyödyntäminen. Projektiin osallistui tiiviisti myös Säteilyturvakeskus (STUK). KELPO-projektista löytyy lisätietoa mm. Energiateollisuus ry:n nettisivuilta.

Miten Platom voi auttaa?

Ydinlaitosten järjestelmien ja niihin kuuluvien mekaanisten laitteiden sekä sähkö- ja automaatiolaitteiden soveltuvuus käyttötarkoitukseensa ja -paikkaansa tulee varmistaa objektiiviseen näyttöön perustuen. Platomin asiantuntijoilla on vahva osaaminen niin sähkö- ja automaatiolaitteiden kuin mekaanistenlaitteiden kelpoistuksesta ja Platomin on mahdollista tukea asiakasta seuraavissa kokonaisuuksissa:

  • tarvittavat esiselvitykset
  • kelpoistustyön todellisen tarpeen ja luonteen kartoitus
  • vaadittujen muutostyö- ja viranomaisaineistojen laadinta, esim. rakennesuunnitelmat ja soveltuvuusarviot
  • ympäristöolosuhdekelpoistuksiin liittyvien testiohjelmien ja -suunnitelmien laadinta.