Luvitusblogi #3 Ydinlaitoksen järjestelmätason luvitusprosessi

Julkaistu 05.09.2024

Uuden ydinlaitoksen luvituksen yhteydessä laaditaan laitoksen jokaisesta järjestelmästä alustava järjestelmäkuvaus, jota kutsutaan alustavaksi turvallisuusselosteeksi (PSAR). Tämä asiakirja liitteineen toimitetaan Säteilyturvakeskuksen (STUK) hyväksyttäväksi laitoksen rakentamislupaa haettaessa. Myöhemmin käyttölupaa haettaessa kyseinen aineisto päivitetään lopulliseksi turvallisuusselosteeksi (FSAR).

Käyvillä ydinlaitoksilla järjestelmätason FSAR-asiakirjoja ylläpidetään jatkuvasti, ja niihin tehdään tarvittavat muutokset laitosmuutosten yhteydessä. Kuten edellisessä blogisarjan osiossa kerrottiin, laitostason muutoksista on laadittava periaatesuunnitelma. Myös yksittäisen järjestelmän muutoksista on laadittava periaatesuunnitelma, jos järjestelmän suunnitteluperusteet muuttuvat.

Jos muutoksesta on laadittu periaatesuunnitelma tai jos muutos vaikuttaa järjestelmän turvallisuustoimintoihin, muutoksesta on laadittava ennakkotarkastusaineisto (ETA). Se on ydinlaitosten PSAR-aineistoa vastaava asiakirja. ETA on järjestelmätasoa koskeva asiakirjapaketti, jonka tarkoituksena on tunnistaa ja kuvata suunnitellun laitos- tai järjestelmämuutoksen vaikutukset järjestelmään ja siihen liittyviin järjestelmiin sekä määrittää järjestelmätason vaatimukset. ETA:n tarkoitus on ennen kaikkea perustella suunnitellun muutoksen hyväksyttävyys ydinturvallisuuden näkökulmasta.

ETA-asiakirjapakettiin kuuluu tyypillisesti pääasiakirja, joka kuvaa muutosta kokonaisvaltaisesti eri näkökulmista huomioiden kaikki tekniikanalat. ETA:ssa tulee toimittaa vähintään uuden ydinvoimalaitoksen rakentamislupavaiheessa toimitettavaa PSAR:a vastaavat tiedot. Usein on kuitenkin käytännöllisempää laatia niin kutsuttu punakynä-FSAR, joissa kuvataan muutoksen vaikutukset voimassa olevaan FSAR-asiakirjaan. Muutoksen hyväksyttävyyttä ydinturvallisuuden näkökulmasta voidaan tarkastella erillisessä turvallisuusarviossa tai tämä voidaan yhdistää pääasiakirjaan.

ETA:n pääasiakirja sisältää tyypillisesti vähintään yhteenvedon muutoksen hyväksyttävyyttä perustelevista analyyseistä, mutta se voi sisältää myös turvallisuusanalyysiraportteja, joiden avulla perustellaan muutoksen hyväksyttävyys. ETA:n yhteydessä laaditaan lisäksi järjestelmäkohtaiset kelpoistus- ja laatusuunnitelmat sekä vaatimusmäärittelyt.

Turvallisuusluokiteltujen järjestelmien ennakkotarkastusaineistot toimitetaan STUKille hyväksyttäväksi, tiedot vastaavanlaisista luokan EYT/STUK järjestelmämuutoksista toimitetaan tiedoksi. Muista järjestelmämuutoksista on toimitettava STUKille tiedoksi muutoksen kuvaus, jossa esitetään muutoksen tarkoitus ja pääpiirteet.

Laitos- ja järjestelmätason muutokset voivat aiheuttaa muutoksia laitetasolla. Jos käyttöön tarvitaan uudenlaisia laitteita, joita ei ole vielä kelpoistettu kyseessä olevalle laitokselle tai laitteilta vaadittavat ominaisuudet muuttuvat aiemmin kelpoistetusta, laitteet tulee kelpoistaa ETA:ssa hyväksyttyjen vaatimusten mukaisesti.

Platomilla on useita asiantuntijoita, joilla on kokemusta sekä uusien ydinlaitosten rakentamishankkeista, PSAR-asiakirjapakettien laatimisesta että käyvien ydinlaitosten laitos- ja järjestelmätason muutoksien toteuttamisesta ja ETA-asiakirjapakettien laatimisesta. Platomilta löytyy osaamista automaatio-, sähkö- ja prosessijärjestelmien muutosten luvittamiseen ja läpivientiin. Vankkaa osaamista on myös turvallisuusanalyysien laatimisesta, esimerkiksi Apros-ohjelmistolla sekä kelpoistuksen ja laadunhallinnan suunnittelusta ja toteutuksesta. Platom voi lisäksi tukea luvanhaltijaa tämän vastuulla olevan turvallisuusarvion laadinnassa ja toimia riippumattomana asiantuntijana.